Πρόγραμμα

ΑΞΟΝΑΣ 1: Καθημερινότητα των Πολιτών

(Δρόμοι, φωτισμός, πεζοδρόμια, καθαριότητα, κοιμητήρια, συγκοινωνία κλπ..)

• Μελέτη και βελτίωση της Εισόδου στην πόλη της Ορεστιάδας (Νότια Είσοδος)

Η ιδανική είσοδος σε μία πόλη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό κάθε πόλης. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές αρχές που μπορούν να ληφθούν υπόψη για μια ευχάριστη και λειτουργική είσοδο σε μια πόλη.

Λειτουργικότητα και ασφάλεια: Η είσοδος πρέπει να είναι λειτουργική και ευκολοπρόσβαστη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Πρέπει να παρέχονται καλά συστήματα δρομολόγησης και πεζοδρόμια, να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση και διαγράμμιση όπως αυτή ορίζεται από τον νέο κ.ο.κ.. Ακόμα, να υπάρχει καλός και επαρκής φωτισμός ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση, έτσι ώστε κατά τη νύχτα να προδιαθέτει ευχάριστα τους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης όταν εισέρχονται σε αυτή. Πρωτίστως όμως είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των πολιτών να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία ονομαζόμενα και “blindspots”. Επομένως προτείνεται να τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση και διαβάθμιση, η τοποθέτηση φώτων LED.

Συντήρηση και Περιποίηση: Στην είσοδο φυτευτούν δέντρα, γρασίδι και άλλα φυτά για να προσφέρεται μια φιλική προς το περιβάλλον και ευχάριστη ατμόσφαιρα καθώς οι πράσινοι χώροι βοηθούν στην απορρόφηση του θορύβου, στην αναζωογόνηση του αέρα και στην παροχή χώρου για αναψυχή και ανακούφιση. Για την αισθητική παρουσίαση της εισόδου στους επισκέπτες, προτείνεται η τοποθέτηση διάφορων αγαλματίδιων αριστερά και δεξιά επί της οδού.

Πόροι: Χρηματοδοτικά εργαλεία θα βρεθούν μέσω των προγραμμάτων της περιφέρειας.

• Κοιμητήρια

Η διατήρηση των κοιμητηρίων μιας πόλης είναι σημαντική για τη διασφάλιση ενός ευπρεπούς και σεβαστού περιβάλλοντος για τους ενταφιασμένους και τους επισκέπτες. Ακόμα, η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ευπρέπεια και το σεβασμό στον τόπο των νεκρών μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση ενός καλοσυντηρημένου και σεβάσμιου περιβάλλοντος στα κοιμητήρια.

Καθαριότητα: Πρόκειται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό των κοιμητηρίων. Οι χώροι θα καθαρίζονται τακτικά για την απομάκρυνση σκουπιδιών, φύλλων, και άλλων αντικειμένων. Οι χώροι γύρω από τις ταφόπλακες πρέπει να παραμένουν καθαροί και συντηρημένοι.

Κήποι και φυτά: Οι κήποι και οι πρασιές στα κοιμητήρια θα φροντίζονται και θα συντηρούνται σε καλή κατάσταση. Η περιποίηση των φυτών και η προσθήκη νέων, είναι σημαντικές διαδικασίες για την αισθητική του χώρου.

Επιτήρηση και ασφάλεια: Η παρουσία προσωπικού επιτήρησης ή η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κοιμητηρίων από κακόβουλες πράξεις και παραβιάσεις η οποία γίνεται. Επιπλέον θα δημιουργηθεί Περιμετρική περίφραξη και φωτισμός.

• Δημοτικό Ελεγχόμενο Parking

Η δημιουργία ελεγχόμενου δημοτικού parking αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητά μας, ως πρωτοβουλία που συμβάλλει στην αποδοτική χρήση του χώρου στάθμευσης και στη βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη. Ένα ελεγχόμενο δημοτικό parking παρέχει ένα ασφαλές και οργανωμένο περιβάλλον για τη στάθμευση των οχημάτων, ενώ μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες όπως κάμερες ασφαλείας, επιτήρηση και υπηρεσίες συντήρησης.

Ανάλυση και σχεδιασμός: Αξιολόγηση των αναγκών στάθμευσης στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών ελλείψεων στάθμευσης. Ανάλυση του αριθμού των θέσεων στάθμευσης που απαιτούνται, του τύπο των οχημάτων που αναμένεται να σταθμεύουν και τις ειδικές ανάγκες των χρηστών. Σχεδιασμός του χώρου και της διάταξης των θέσεων στάθμευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ασφαλείς κινητικές ροές και τις απαιτήσεις για την πρόσβαση των οχημάτων. Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη τους μόνιμους κατοίκους κα τις ανάγκες της αγοράς στο κέντρο της πόλης.

Τοποθεσία: Επιλογή κατάλληλης τοποθεσίας για το ελεγχόμενο δημοτικό parking, λαμβάνοντας υπόψη την προσβασιμότητα, την πυκνότητα του πληθυσμού και τις ανάγκες στάθμευσης. Εξετάζοντας τις περιβαλλοντικές και αστικές προϋποθέσεις, καθώς και τις οικονομικές πτυχές της εγκατάστασης και λειτουργίας του parking, προτείνουμε των χώρο κάτω στον παλαιό σταθμό και γύρω από τα πεύκα. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει ελεγχόμενη στάθμευση γύρω από την πλατεία και σε ένα εύρος δύο τετραγώνων, όπως γίνεται και σε άλλες πόλεις (π.χ. στην Αλεξανδρούπολη), όπου κατά τις πρωινές ώρες αιχμής η ελεγχόμενη στάθμευση διαρκεί από τις 7:00 έως τις 15:00 για να εξυπηρετούνται τα καταστήματα και η αγορά.

Αδειοδότηση και χρηματοδότηση: Εξέταση των απαιτούμενων αδειών και των διαδικασιών για την κατασκευή και λειτουργία του δημοτικού parking. Πηγές χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση του parking, είναι τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ή οι δημοτικοί προϋπολογισμοί.

Λειτουργία και διαχείριση: Η οργάνωση της λειτουργίας και της διαχείρισης του ελεγχόμενου δημοτικού parking, προϋποθέτει – και θα κινηθούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση – την πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού, την καθημερινή λειτουργία και επιτήρηση του parking, καθώς και την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες όπως την είσπραξη των τελών στάθμευσης. Και την συνεργασία της Ε.Α για την τήρηση των καρτών στάθμευσης.

Τρόποι αποσυμφόρησης κίνησης και θέσεων Στάθμευσης: Θα τοποθετηθούν επίσημες θέσεις ποδηλάτων ώστε όσοι μετακινούνται με ποδήλατα να μπορούν να τα δέσουν με ασφάλεια, θα επεκταθούν οι θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα και μικρά ηλεκτρικά οχήματα κατηγορίας “Le”, ενισχύοντας και προωθώντας έτσι το θεσμό της μικροκινητικότητας. Όταν λειτουργήσει ο χώρος στάθμευσης κάτω στα Πεύκα – Σταθμό, θα υπάρχουν επιπλέον θέσεις στάθμευσης. Αυτό έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου από πολλά οχήματα και ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον κέντρο με λιγότερο άγχος και κίνηση.

• Δημιουργία χώρων πρασίνου

Η δημιουργία χώρων πρασίνου σε ένα δήμο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Οι πράσινοι χώροι προσφέρουν αναψυχή, ευεξία και συνδέουν τους ανθρώπους με τη φύση.

Κατάρτιση σχεδίου: Ανάπτυξη σχεδίου για τη δημιουργία και τη διαχείριση των χώρων πρασίνου στον δήμο. Ανάλυση των αναγκών και των προτεραιοτήτων, προσδιορισμός των περιοχών που είναι κατάλληλες για πρασινοστέγαση, πάρκα ή κήπους, και κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος για την υλοποίησή τους.

Συμμετοχή της κοινότητας: Ενθάρρυνση για συμμετοχή των κατοίκων και των τοπικών φορέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Διοργάνωση συναντήσεων, ακροάσεις και ανοιχτές συζητήσεις για να ακούσουμε τις απόψεις και τις ανάγκες της κοινότητας. Και ενεργή συμμετοχή τους σε δράσεις.

Ποικιλία χώρων πρασίνου: Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια ποικιλία χώρων πρασίνου που να καλύπτει διάφορες ανάγκες. Μπορούμε να συντηρήσουμε και να ανακατασκευάσουμε με χαμηλό κόστος μικρά πάρκα, παιδικές χαρές ή ακόμη και κοινοτικούς κήπους. Ενσωματώνοντας βιώσιμα στοιχεία, όπως την περιβαλλοντική φιλικότητα και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Συντήρηση και φροντίδα: Διάθεση πόρων για τη συντήρηση και τη φροντίδα των χώρων πρασίνου. Προγραμματισμός ελέγχων, συντηρήσεις και καθαρισμούς, και διασφάλιση ότι οι πράσινοι χώροι παραμένουν καθαροί, ασφαλείς και ελκυστικοί για το κοινό.

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Προώθηση εκπαίδευσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των πράσινων χώρων. Οργάνωση εκδηλώσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές εκστρατείες για να ενημερώσουμε το κοινό για τα οφέλη των πράσινων χώρων και τη σημασία της συντήρησης τους.

Βιώσιμες πρακτικές: Εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στη δημιουργία και τη διαχείριση των πράσινων χώρων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φυσικών υλικών, την ανακύκλωση, την υποστήριξη της βιοποικιλότητας και τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων ποτίσματος και φύτευσης.

Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ποιοτικών χώρων πρασίνου που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής στον δήμο μας. Επίσης, θα είναι σημαντική η συνεργασία μας με ειδικούς, αλλά και τους ενδιαφερόμενους φορείς και εθελοντές για να διασφαλίσουμε την επιτυχή υλοποίηση των προτάσεων μας.

• Δημόσιες τουαλέτες

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την κατασκευή δημόσιων τουαλετών ποικίλουν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως η διαβατότητα, η επισκεψιμότητα, ο συχροτισμός, το ηληκιακό εύρος των εξυπηρετούμενων κ.α.

Τοποθεσία: Η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας δύναται να είναι στα όρια της οδού Ορέστου έως τον σιδηροδρομικό σταθμό. Οι δημόσιες τουαλέτες πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλες της ομάδες πολιτών (τρίτη ηλικία, ΑμΕΑ) και να ταιριάζουν στη γενική αισθητική του περιβάλλοντος.

Ασφάλεια: Θα ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των χρηστών, όπως καλός φωτισμός, αερισμός και καθαριότητα, αλλά και φύλαξη – επιτήρηση.

ΑΞΟΝΑΣ 2: Ανέγερση Γηροκομείου – Χώρου Διημέρευσης και Φροντίδας Ηλικιωμένων

• Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Γηροκομείο ή κέντρο διημέρευσης)

Ένας άξονας του προγράμματός μας είναι η δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων όπως προβλέπεται από τις υπουργικές αποφάσεις Π4Β/3176/6.6.1996(ΦΕΚ455/τ.Β/1996) και (Π4β 4690/30.8.1996, ΦΕΚ 833/τ.Β/1996) που αφορούν τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων από ιδιώτες κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αντίστοιχα (ΦΕΚ 1136/Β/2007).

Ας δώσουμε ορισμένες πληροφορίες πρώτα:

Για την ίδρυση Μ.Φ.Η. είναι αναγκαία η ύπαρξη καταλλήλου οικοπέδου ή κτιρίου με την ανάλογη έκταση οικοπέδου. Οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μπορούν να ιδρύονται μέσα σε αστικές περιοχές, αλλά και σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο οδικό δίκτυο για την απρόσκοπτη προσέγγιση των τροχοφόρων. Επιτρέπεται η εγκατάσταση των Μ.Φ.Η. σε οικοδομές, όταν τμήματα των οικοδομών αυτών χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ξεχωριστή είσοδος − έξοδος για τη Μονάδα. Το «γήπεδο» της Μ.Φ.Η. πρέπει, να εκπληρώνει τους όρους χρήσης γης της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, να απέχει 300 τουλάχιστον μέτρα από την περίμετρο εγκεκριμένης βιομηχανικής ζώνης, θορυβώδη εργαστήρια και εν γένει ανθυγιεινές και οχληρές εγκαταστάσεις, όπως αυτές χαρακτηρίζονται από την κατά νόμο αρμόδια Επιτροπή, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και να εξυπηρετείται από τα Δίκτυα παροχής πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, και τηλεφώνου.

Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, σε τοποθεσία που πληροί τις προϋποθέσεις (Δίκαια, Κόμαρα, Πλάτη ή σε όποιο χωριό είναι το πλέον ιδανικό).

Θα γίνουν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ), με χρηματοδοτήσεις και από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Θα γίνουν ακόμα, συζητήσεις για την λειτουργία του κέντρου σε συνεργασία δήμου με την εκκλησία, ώστε οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη να έχουν όλες τις παροχές που είναι απαραίτητες.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την δημιουργία μίας πτέρυγας η οποία θα φιλοξενεί Α.μ.Ε.Α, των οποίων οι γονείς αδυνατούν να φροντίσουν πλέον, είτε λόγω δικών τους προβλημάτων υγείας, είτε λόγω γήρατος, είτε λόγω φυσικής απώλειας.

Ο λόγος για τον οποίο ως συνδυασμός θέλουμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας, είναι γιατί βλέπουμε στην περιοχή την ηλικιακή πυραμίδα να κορυφώνεται, ενώ ταυτόχρονα οι νέοι άνθρωποι φεύγουν για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ή μεταναστεύουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να μένουν μονοί τους ηλικιωμένοι άνθρωποι που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια. Άνθρωποι οι όποιοι εργαστήκαν και μόχθησαν σε όλη τους την ζωή για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο και στα παιδιά τους και τους αξίζει μια αξιοπρεπής ζωή για την υπόλοιπη διάρκεια της.

ΑΞΟΝΑΣ 3: Δράσεις για την Προσέλκυση Επισκεπτών

(Πάρκα, Άθληση, Αγροτουρισμός, Εναλλακτικός και Θρησκευτικός τουρισμός, Εκδηλώσεις, κλπ)

• Ανακατασκευή χώρων άθλησης και κοινωφελή χρήση υπαρχόντων
(Γήπεδο Τένις Πεύκα, γήπεδα μπάσκετ, πάρκου άθλησης και αθλοπαιδιών)
Θα αναλύσουμε τώρα τις προθέσεις μας για τους υπάρχοντες χώρους άθλησης, που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα και ευεξία.

Εξωτερικό γυμναστήριο (σε υπάρχουσα παιδική χαρά που δεν χρησιμοποιείται): Μετατροπή ενός ανοιχτού χώρου με ειδικά σχεδιασμένους και αθλητικά εξοπλισμένους σταθμούς γυμναστικής, όπως οργανωμένες περιοχές για ασκήσεις με βάρη, σταθμούς αερόβιας άσκησης και ελεύθερους χώρους για γυμναστική σώματος.

Πάρκο περιπέτειας (περιοχή Πεύκα): Δημιουργία ενός πάρκου περιπέτειας με γέφυρες σταθερής και κρεμαστής διάβασης, τεχνητά τούνελ, ζιγκ-ζαγκ και άλλα εμπόδια για την προώθηση της φυσικής ανάπτυξης, της δύναμης και της ισορροπίας των παιδιών αλλά και των μεγαλυτέρων.

Ανακατασκευή υπάρχοντος γηπέδου Τένις (περιοχή πεύκα):
Μερικές ιδέες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την ανακατασκευή ενός γηπέδου τένις, είναι οι εξής:

Επιλογή της κατάλληλης επιφάνειας για το γήπεδο τένις, όπως γρασίδι, χωμάτινη επιφάνεια ή σκληρή επιφάνεια (όπως ακρυλικό ή τσιμεντένιο γήπεδο). Κάθε είδος επιφάνειας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και απαιτεί διαφορετική συντήρηση.

Το γήπεδο πρέπει να έχει κατάλληλο φωτισμό για νυχτερινά παιχνίδια. Επιλογή υψηλής ποιότητας φωτιστικά σώματα που θα παρέχουν ομοιόμορφο και αποτελεσματικό φωτισμό σε ολόκληρο το γήπεδο.

Συνθήκες θεατρικής παρακολούθησης. Επιλογή κατάλληλων σημείων για τους θεατές όπου θα μπορούν να παρακολουθούν τα παιχνίδια άνετα. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε κερκίδες ή άλλες εγκαταστάσεις για τους θεατές.

Ανακατασκευή γηπέδων Μπάσκετ σε πάρκα (Το Πάρκο της Οινόης) και σχολεία (1ο Δημοτικό, 1ο Λύκειο):

Θα κινηθούν διαδικασίες για την συντήρηση και βελτίωση γηπέδων όπως ασφαλτόστρωση όπου χρειάζεται, γιατί η άσφαλτος είναι ανθεκτική σε όλες τις καιρικές συνθήκες και ιδανική επιφάνεια για εξωτερικό γήπεδο μπάσκετ. Εγκατάσταση ισχυρών φωτιστικών για την εξασφάλιση της ασφάλειας και την άνεση κατά τη διάρκεια των νυχτερινών αγώνων που θα λειτουργεί με πρόγραμμα (χρονοδιακόπτη) και επιτήρηση μέσω κοινωφελούς εργασίας για τις απογευματινές – βραδινές ώρες 17:00-23:00. Τέλος, τοποθέτηση καινούργιων μπασκετών στο προβλεπόμενο ύψος και διαστάσεων ταμπλό, με προστατευτική μαλακή επιφάνεια γύρω από την βάση της μπασκέτας. Θα στοχεύσουμε στον αποχαρακτηρισμό των αύλειων χώρων των σχολείων μας από την ευθύνη των Διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων για τις ώρες μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων (και όπου υπάρχει ανάγκη) ώστε να μπορούν να βρουν στέγη μικρά παιδιά συνοδευόμενα από ενήλικα για την ασφαλέστερη και πιο αμέριμνη βόλτα τους.

Ανακατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδων (που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην Ορεστιάδα και σε τριγύρω χωριά) με υποδομές αγωνισμάτων στίβου (Ορεστιάδα) για την εξυπηρέτηση αθλητών που θέλουν να κάνουν προπόνηση σε εξωτερικό χώρο και για την ικανοποίηση αθλητών που παίζουν ποδόσφαιρο, με τις βασικές εγκαταστάσεις, όπως αποδυτήρια, τουαλέτες και σημείο υδροληψίας πόσιμου νερού.

Δημιουργία περιπατητικού διαδρόμου (σύμφωνα με υπάρχουσα μελέτη): Υπάρχει διαθέσιμος χώρος από τα όρια της ΔΗΚΕΠΑΟ έως και το Πάρκο της κάτω Οινόης ώστε να δημιουργηθεί ένας περιπατητικός διάδρομος για άθληση με ασφάλεια.

• Φροντίδα αδέσποτων

Μέτρα για την φροντίδα των αδέσποτων: Οι Δήμοι χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο για να εκπληρώσουν αναγκαίες δράσεις και υποχρεώσεις που θεσπίζονται με συγκεκριμένο νόμο προς τον σκοπό της ευζωίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καθώς και της πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.

Ειδικότερα, είναι καθήκον του Δήμου για:
i. Την περισυλλογή
ii. Την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης
iii. Την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή στο ΕΜΖΣ («Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς»
iv. Τη στείρωση
v. Την εύρεση αναδόχου
vi. Την υιοθεσία τους

Καθημερινά αντικρίζουμε κακοποιητικές και ανάρμοστες συμπεριφορές απέναντι στα ζώα αυτά είτε ανακαλύπτοντάς τα πεταμένα σε σακούλες στους κάδους απορριμμάτων είτε σε σακιά στα χωράφια και στα κανάλια, άλλοτε ζωντανά και άλλοτε νεκρά. Για το λόγο αυτό πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί να πράξουμε το καλύτερο για να έχουμε το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα έτσι ώστε να μην διστάζει κανείς να παραδώσει αυτά τα ζώα στο σωματείο της περιοχής μας αλλά και να υιοθετήσει κάποιο από αυτά που φιλοξενούνται εάν το επιθυμεί. Με συγκεκριμένες δράσεις θα συμβάλλουμε ώστε να σταματήσουν επιτέλους τα φαινόμενα εγκατάλειψης και κακοποίησης.

Επιγραμματικά παραθέτουμε δύο από τα πιο έντονα προβλήματα που συναντάμε, την έλλειψη τακτικών σημείων σίτισης και την υιοθεσία των ζώων.

Όσον αναφορά τη σίτιση και την παροχή νερού, μέριμνά μας είναι να τοποθετηθούν σε αρκετά σταθερά σημεία, ειδικές διαμορφωμένες ποτίστρες και ταΐστρες που θα περιέχουν ξηρά τροφή και νερό, όπου ο κάθε πολίτης αυτού του Δήμου θα μπορεί ανοίγοντάς τα πάρει τροφή και νερό και να γεμίσει τα δοχεία. Ακόμα μια επιλογή που είναι και φιλική για το περιβάλλον και ενισχύει την ανακύκλωση είναι η τοποθέτηση μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης πλαστικών με παροχή τροφής και νερού σε στρατηγικά σημεία. Έτσι θα μπορούν να ελεγχθούν και να περιοριστούν τα αδέσποτα σε συγκεκριμένες περιοχές που δεν επιβαρύνουν τους κατοίκους, να καταμετρηθούν και να δεχθούν ιατρική περίθαλψη και να στειρωθούν.

Βασικό και κυρίαρχο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται στην υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου θα καταγραφούν και θα καταχωρηθούν με την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια του φιλοζωικού σωματίου της περιοχής μας και των φιλόζωων συμπολιτών μας πληροφορίες, φωτογραφίες και χαρακτηριστικά για όλα τα ζωάκια αυτά που χρειάζονται και αναζητούν σπίτι, στην οποία θα μπορούν να επικοινωνούν οι δημότες για να ενημερώνουν για επιπλέον προσθήκη και καταχώρηση νέου μέλους ή και αφαίρεση κάποιου που είναι για υιοθεσία. Επίσης, είναι καιρός να διοργανωθεί και στην πόλη μας το φεστιβάλ/γιορτή φιλοζωίας και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Μερικοί λόγοι για να υιοθετήσουμε ένα ζώο συντροφιάς:
• Μέσα από την υιοθεσία, καταγγέλλουμε έμμεσα το εμπόριο, το λαθρεμπόριο και την παράνομη αναπαραγωγή ζώων και αποδυναμώνουμε την δράση αυτών.
• Είναι δωρεάν. Σε αντίθεση με την αγορά των ζώων που μπορεί να στοιχίσει αρκετά χρήματα, η υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων είναι δωρεάν.
• Θα δώσουμε σπίτι σε ένα ζώο που το έχει ανάγκη.
• Θα κάνουμε διπλό καλό, αφού αφενός θα δώσουμε σπίτι σε ένα αδέσποτο ζωάκι, αλλά αφετέρου τη θέση του στο καταφύγιο ή στον χώρο φιλοξενίας που βρισκόταν θα πάρει ένα άλλο ζώο που βρίσκεται στον δρόμο.
• Θα δώσουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, την οικογένειά σας και τους φίλους μας τονίζοντας την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
• Συνήθως τα ζώα που είναι διαθέσιμα για υιοθεσία είναι μεγαλύτερα σε ηλικία κι έτσι δεν θα ζήσουμε τις «καταστροφές» που μπορεί να κάνει ένα κουτάβι μέσα στο σπίτι.
• Θα δώσουμε αγάπη και στοργή σε ένα πλάσμα που μπορεί να είναι ταλαιπωρημένο και κακοποιημένο, χωρίς να μας νοιάζει εάν το κατοικίδιο μας είναι «ράτσας».
• Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που θα λάβουμε από ένα αδέσποτο ζώο, δεν περιγράφεται με λόγια. Θα έχουμε την καλύτερη παρέα του κόσμου (και την πιο πιστή)!

Εναλλακτικός Τουρισμός (Αγροτουρισμός, Θρησκευτικός Τουρισμός)

• Αγροτουρισμός

Ανάδειξη του τόπου: Θα δημιουργηθεί ένας τουριστικός χάρτης με όλα τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος ερχόμενος στον βόρειο Έβρο ο οποίος περιλαμβάνει προσκυνηματικούς προορισμούς, φυσιολατρικούς προορισμούς, αρχαιολογικούς κ.α.. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί διαδραστική Ιστοσελίδα η οποία θα περιλαμβάνει τα τουριστικά μέρη, τις ταβέρνες, τα πάρκα και όσα μέρη έχουν άμεση πρόσβαση στην φύση, τα ορειβατικά μονοπάτια, πεζοπορικούς χάρτες, τις διαθέσιμες δραστηριότητες που υπάρχουν εδώ κλπ. Προσπάθεια για την δημιουργία υποδομών κυνηγιού με εκτροφή θηραμάτων στη ζώνη Natura.

Διαμονή επισκεπτών: Θα γίνει συζήτηση με τους Προέδρους των χωριών ώστε να επικοινωνήσουν την ιδέα και να ενημερώσουν τους κατοίκους πως, όσοι επιθυμούν, μπορούν να παρέχουν το σπίτι τους για την φιλοξενία επισκεπτών/τουριστών. Αυτό έχει ως σκοπό οι τουρίστες να διαμένουν σε παραδοσιακά πατροπαράδοτα σπίτια και να έχουν άμεση επαφή με την φύση.

Προώθηση πακέτων συνδεδεμένου και εναλλακτικού τουρισμού με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και των διανυκτερεύσεων.

Παροχές: Όσοι έχουν και το επιθυμούν, θα μπορούν να επιτρέπουν στους επισκέπτες να ταΐσουν τα ζώα τους, να φροντίσουν τους κήπους, να συλλέξουν λαχανικά και να μαζέψουν αυγά, για να έρθουν σε επαφή με την αγροτική ζωή. Εάν είναι εφικτό στα παρεχόμενα σπίτια θα υπάρχει κάτι από αυτά εξαρχής για να προσελκύσουμε επισκέπτες που επιθυμούν να ζήσουν κάτι εναλλακτικό. Στα προς φιλοξενία σπίτια προτείνεται να υπάρχουν τοπικά προϊόντα διαθέσιμα σε μικρές συσκευασίες (δώρα) ώστε ο επισκέπτης να έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τα προϊόντα από οικιακές ή συνεταιρικές μονάδες της περιοχής, ώστε να υπάρξει διαφήμιση αυτών, για να είναι ξεκάθαρος ο στόχος, ότι ενδιαφερόμαστε για τους επισκέπτες, την κοινότητα και το περιβάλλον.

Οικονομικά Οφέλη: Αυτή η κίνηση θα επιφέρει οικονομική ενίσχυση στην περιοχή και κυρίως στα χωριά. Προτείνεται να διατεθούν τα σπίτια έναντι προκαθορισμένου χρηματικού αντιτίμου (την πρώτη 5ετία) ώστε να μην υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των δημοτών και να μην υπάρχει υπερτίμηση – κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα την μη ικανοποίηση των επισκεπτών.

Τρόπος Επικοινωνίας: Για να γίνει αυτό θα δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα η οποία θα έχει τα στοιχεία επικοινωνίας των δημοτών για να έρθουν σε άμεση επαφή με τους επισκέπτες που επιθυμούν να φιλοξενηθούν.

Τρόπος προώθησης: Θα ξεκινήσουμε με την δημιουργία ενός διαφημιστικού σποτ και γενικότερα θα διάφορες στρατηγικές μάρκετινγκ για την προώθηση αυτής της ιδέας, με προβολή σε τουριστικά site, ανακοινώσεις στο ραδιόφωνο, κ.λπ. Παράλληλη έκδοση ταξιδιωτικού ημερολογίου σε έντυπη μορφή και ηλεκτρονική, σε συνεργασία με τους συλλόγους, για τα κάθε μορφής δρώμενα στην επικράτεια του δήμου.

Δραστηριότητες: Θα στοχεύσουμε στο να κατασκευασθεί ένα μικρό τρενάκι (όχι σε ράγες), το οποίο θα ονομαστεί «Γνωρίζοντας το Χωριό», που θα κάνει διαδρομές μέσα σε κάθε χωριό ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα μέρη, τα δρομάκια, την φύση και τις ομορφιές που έχει ένα χωριό.

Εκδηλώσεις: Θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας για την παρουσίαση και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Σε κάθε χωριό να γίνει εκδήλωση ανάδειξης του δικού τους τοπικού πλούτου σε συνδυασμό με μουσική, χορό και φαγητό. Ακολουθούν κάποια παραδείγματα:
• Γιορτή μηλίνας
• Γιορτή τσίπουρου
• Γιορτή κρασιού
• (Γιορτή ψωμιού, Λαγκίτες, Παρτσαλόπιτας, Μελιού, Χορτόπιτας, μιλινούδια, γιουφκάδια)

Επιπλέον να γίνουν δραστηριότητες μαγειρικής για παιδιά, καλλιέργειας εδάφους, σποράς, μάζεμα φρούτων, εξερεύνηση, δενδροφύτευση κ.α.

Συνεργασία Ομίλων
Η συνεργασία διάφορων ομίλων και συλλόγων είναι καίρια ώστε να διεξαχθούν εκδηλώσεις με πληθώρα δραστηριοτήτων για να προσελκύσουν τα μικρά παιδιά και τους εφήβους. Όπως για παράδειγμα τη συνεργασία του σκοπευτικού ομίλου και της ομάδας τοξοβολίας με τον κυνηγητικό όμιλο. Αυτό θα έχει ως στόχο, το να μάθουν τα παιδιά για την ασφάλεια του κυνηγιού, τα πλεονεκτήματα του, να σέβονται την φύση και την ζωή μέσα σε αυτή. Μέσα από δοκιμές με παιχνίδι στόχων, παιδικούς αγώνες οι οποίοι διεξάγονται με ασφάλεια και με πλαστικά αντίγραφα όπλων με λέιζερ που καταγράφουν τις βολές και τους στόχους. Πρέπει ένας από τους στόχους μας να είναι τα παιδιά και οι νέοι να αγαπήσουν τον τόπο τους και την αγροτική κουλτούρα και τα οφέλη του χωριού. Η χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων θα επιδιωχθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με γνώμονα τους στόχους που η ίδια έχει θέσει (αειφόρος ανάπτυξη, φυσιολατρικός τουρισμός, πρωτοποριακή χρήση της τεχνολογίας κ.α.).

Μονοπάτια
Θα συνεχιστούν οι ενέργειες δημιουργίας μονοπατιών, τα υπάρχοντα προγράμματα και συνεργασίες (όπως το Interreg Boulgaria) για να αναδειχθεί η φύση στις περιοχές του Έβρου. Θα γίνει χρήση της υπάρχουσας ιστοσελίδας για την προώθηση των μονοπατιών και των αντίστοιχων εκδηλώσεων, όπως Trekking αγώνες και εάν είναι εφικτό, θα γίνουν ποδηλατικά μονοπάτια. Θα γίνει πρόταση για την δημιουργία ενός μονοπατιού που θα ξεκινάει σε ελληνικά εδάφη και θα καταλήγει σε Βουλγάρικα εδάφη καθώς η Βουλγαρία θα μπει σύντομα στη ζώνη Σένγκεν. Αυτό ενισχύει την συνεργασία των δύο χωρών και παράλληλα θα έχουμε επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ακολούθως θα γίνουν προσπάθειες για επίσημη καταγραφή εθνικών και ευρωπαϊκών μονοπατιών στον Έβρο η οποία γίνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.O.A.), σε συνεργασία με τη Γεν. Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Α.Π. του ΥΠΕΝ. Για την καταγραφή των υπολοίπων διαδρομών αρμόδιες είναι οι οικείες Δ/νσεις Δασών των Νομών. Αυτό έχει ως στόχο την προσέλκυση αθλητών οι οποίοι έρχονται για πιστοποιημένους αγώνες.

• Θρησκευτικός Τουρισμός (Μονή Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής, Εκκλησάκι Αγίου Τρύφωνα, Δίκαια. Αγίου Αθανασίου, Γυαλιά).

Η Μονή της Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής στη Νέα Βύσσα εντάσσεται πλέον στους πιο γνωστούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς του νομού μας και της Θράκης γενικότερα. Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που καταφθάνουν από διάφορα μέρη για να προσκυνήσουν στο Μοναστήρι και τα παρεκκλήσια του αλλά και για να δουν από κοντά αυτή τη γραφική τοποθεσία. Η ιδέα που γεννάται στην κατηγορία του θρησκευτικού τουρισμού είναι η κατασκευή συγκροτήματος με ξενώνες ή μικρά δωμάτια πλησίον της Μονής ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να διανυκτερεύσουν και να περάσουν περισσότερες ώρες και ίσως και μέρες εντός του συγκροτήματος της Μονής. Σε συνεννόηση με την Μητρόπολη θα μπορούσε να γίνει ένας must προορισμός για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού και τους προσκυνητές. Η μελέτη και ο σχεδιασμός για την υλοποίηση όλων των παραπάνω προϋποθέτει τη συναίνεση της Μητροπόλεως, όμως θα μπορούσε να ανακουφίσει τις μικρές επιχειρήσεις του χωριού της Νέας Βύσσας (καφέ – εστίαση – supermarket κ.α.)

Πάρκο με μικρογραφίες εμβληματικών εκκλησιών: Κατασκευή είτε μέσω 3Dprinting είτε προκάτ, μικρογραφιών εμβληματικών εκκλησιών του Χριστιανικού κόσμου. Το έργο θα περιλαμβάνει τρία στάδια: 1ο) Τη χρήση γης – οικοπέδου, όπως π.χ. αγρόκτημα κάποιας κοινότητας του δήμου, 2ο) Την ένταξη σχεδίου κατασκευής σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και 3ο) Την δημιουργία των ψηφιακών απεικονίσεων και παραστάσεων μέσω ολογραμμάτων, δηλαδή με τη δημιουργία κατάλληλου λογισμικού, μέσω προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού, από την Ε.Ε.

• Τουρισμός Αυτοκινητιστών (Λέσχες 4×4), Μοτοσικλετιστών (Αναβάτες Enduro) Mountainbike, Motto-cross.

Στις περιοχές του βορείου Έβρου και κατά συνέπεια του Δήμου Ορεστιάδας, υπάρχουν σύλλογοι από οδηγούς Λέσχης 4×4 αυτοκινήτων. Διάφορες τοποθεσίες ενδείκνυται για διαδρομές offroad και μονοπάτια για τους αναβάτες Enduro μοτοσικλετιστών, και mountainbike διαδρομών. Θα στηρίξουμε τις ετήσιες διοργανώσεις και τα φεστιβάλ που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες με την ευκαιρία της συμμετοχής. Στις Καστανίες μπορεί να επαναλειτουργήσει χώρος mottocross με ειδικές άδειες και ιατρική περίθαλψη από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

• Περιοδική Σύσταση Ομάδων Εθελοντισμού (ή και Εθελοντικός Τουρισμός)

Η περιοδική σύσταση ομάδων εθελοντισμού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε έναν Δήμο. Οι ομάδες εθελοντισμού μπορούν να αναλάβουν διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της κοινότητας

Αναγνώριση Αναγκών: Ανάλυση των αναγκών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο δήμος και που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Μπορεί να πρόκειται για θέματα όπως περιβάλλον, υγεία, πολιτισμός, εκπαίδευση, κοινωνική αλληλεγγύη, αθλητισμός κ.λπ.

Διαμόρφωση του σκοπού και των στόχων: Ορισμός του σκοπού και των στόχων των ομάδων εθελοντισμού. Πρέπει να είναι σαφείς και μετρήσιμοι, έτσι ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε την πρόοδο και τα αποτελέσματα των δράσεων.

Κινητοποίηση των Πολιτών: Ενημέρωση της τοπικής κοινότητας για τη δημιουργία των ομάδων εθελοντισμού και πρόσκληση κατοίκων να συμμετάσχουν. Οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, προώθηση της πρωτοβουλίας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα.

Δημιουργία δομής και οργάνωσης: Δημιουργία μια δομής και μια οργάνωσης για τις ομάδες εθελοντισμού. Ανάθεση ρόλων και ευθυνών σε εθελοντές, δημιουργία επιτροπών ή ομάδες εργασίας για συγκεκριμένα θέματα και οργάνωση συναντήσεων για συνεργασία και συντονισμό.

Ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων: Ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον δήμο μας. Μπορούμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις, να προωθήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, να συμμετέχουμε σε προγράμματα καθαριότητας και περιβαλλοντικής προστασίας, να προσφέρουμε υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης κ.λπ.

Αξιολόγηση και προώθηση των αποτελεσμάτων: Αξιολόγηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων των ομάδων εθελοντισμού και προώθηση αυτών στην τοπική κοινότητα. Κοινοποίηση των επιτευγμάτων και των επιτυχιών των ομάδων, ώστε να ενθαρρύνουμε και άλλους να συμμετάσχουν.

Μην ξεχνάμε ότι η επιτυχία των ομάδων εθελοντισμού εξαρτάται από τον συντονισμό, την αφοσίωση και την ενεργή συμμετοχή των μελών. Είναι επίσης σημαντικό να προσφέρουμε στα μέλη των ομάδων εθελοντισμού επαρκή εκπαίδευση, υποστήριξη και αναγνώριση για το έργο τους.

Να δημιουργηθεί περιβαλλοντική εθελοντική ομάδα όπου μπορεί να βοηθήσει σε δενδροφυτεύσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις του δήμου και του προέδρου του χωριού και στον καθαρισμό των δασών από σκουπίδια, και γενικότερα σε ότι μπορεί να αναδείξει την περιοχή. Επίσης ενδιαφέρον θα είχε εάν η ομάδα αυτή κατόπιν αιτήματος είτε από ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες είτε μέσω της υπόδειξης από τον πρόεδρο του χωριού, θα πηγαίνουν να φροντίζουν και να περιποιούνται τον κήπο και τις αυλές των εν λόγω κατοίκων που δεν μπορούν μόνοι τους πλέον. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα ευχάριστο κλίμα αλληλεγγύης και σεβασμού, τα χωριά θα αρχίσουν να παίρνουν ζωή και θα αναδεικνύονται οι μοναδικές ομορφιές τους.

• Επανασχεδιασμός Φεστιβάλ Νεολαίας «Άρδα»
Κάθε χρόνο η διοργάνωση του Φεστιβάλ Νεολαίας του Άρδα στις Καστανιές, που διαχειρίζεται η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (ΔΥΛΕΠΑΟ), προσελκύει όλο και λιγότερους επισκέπτες. Ο μέσος όρος ηλικίας των επισκεπτών του Φεστιβάλ κάθε χρόνο μεγαλώνει και αυτό φανερώνεται από το είδος μουσικής και των καλλιτεχνών που προσκαλεί ο Δήμος και μάλιστα με συμβόλαια με υπέρογκα ποσά για να τραγουδήσουν για 2 – 3 ώρες ως επί το πλείστον. Πλέον δεν υπάρχουν κατασκηνωτές και οι νέοι που το επισκέπτονται από άλλες περιοχές γίνονται λιγότεροι χρόνο με το χρόνο.

Ο επανασχεδιασμός του Φεστιβάλ Νεολαίας Άρδα, μπορεί να γίνει με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας των συμμετεχόντων και την ενίσχυση των πολιτιστικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών πτυχών του φεστιβάλ.

Θεματολογία: Ορισμός μιας σαφούς θεματολογίας (κάθε ημέρας ή και ολόκληρου) για το φεστιβάλ, η οποία μπορεί να εστιάζει σε πολιτιστικά ή κοινωνικά θέματα που αφορούν τη νεολαία, αλλά ακόμα και σε ιστορικές περιόδους. Αυτό μπορεί να δώσει συνοχή και κατεύθυνση στις δραστηριότητες του φεστιβάλ. Θα γίνουν προσπάθειες ώστε το φεστιβάλ να γυρίσει στην παλιά του ταυτότητα με νεανικές επιλογές για να στοχεύσουμε στην νεολαία.

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες: Αναθεώρηση και επανασχεδιασμός των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο φεστιβάλ. Μπορεί να γίνει αναβάθμιση των μουσικών συναυλιών, να προσκληθούν τοπικοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα, να χορέψουν σύλλογοι, να προστεθούν νέες καλλιτεχνικές παραστάσεις, να διεξαχθούν εκπαιδευτικά σεμιναρία (π.χ TEDx με βιωματικά εργαστήρια, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, και θερινό σχολείο), να οργανωθούν αθλητικοί αγώνες (π.χ. δρόμοι μετ εμποδίων για διάφορες ηλικίες) και γυμναστικές επιδείξεις από συλλόγους. Θα μπορούσαν επίσης να γίνουν χορευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με μουσικούς συλλόγους για να πλαισιώσουν με μουσική και χορευτικούς συλλόγους ή και με χορό (Latin party, milonga, Tango)) στην νησίδα εάν το επιτρέπει η στάθμη του νερού, για να γίνει συσχετισμός με την ανάλαφρη ατμόσφαιρα ενός νησιού. Ακόμα λοιπές εναλλακτικές δραστηριότητες όπου μπορεί να αξιοποιηθεί το φυσικό περιβάλλον της τοποθεσίας, όπως Rafting επί του ποταμού, FlyingFox για να περάσεις από την μία πλευρά του ποταμιού στην άλλη. Στην απέναντι όχθη να μπορείς να βρεις δραστηριότητες όπως ποδηλασία ή οδήγηση με γουρούνες για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης. Σε συνεργασία με ομίλους μπορεί να γίνει ιππασία, τοξοβολία, beach volley, στόχοι με αεροβόλο, paintbaill κ.α.

Συνεργασίες: Εξερεύνηση συνεργατικών σχέσεων με τοπικούς φορείς, οργανισμούς νεολαίας, πολιτιστικούς συλλόγους και εταιρείες για την ανάπτυξη του φεστιβάλ. Η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει χορηγίες, τεχνική υποστήριξη, προώθηση και συνεισφορά στο περιεχόμενο του φεστιβάλ.

Χώρος και υποδομές: Αναβάθμιση του χώρου διεξαγωγής του φεστιβάλ για να προσφέρει καλύτερες εγκαταστάσεις και προϋποθέσεις για τις δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία περιοχών για συναυλίες, θέατρα, έκθεση τέχνης, χώρους διασκέδασης και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επικοινωνία και προώθηση: Αναβάθμιση των προσπαθειών επικοινωνίας και προώθησης του φεστιβάλ για να φτάσει σε μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ιστοσελίδας, τη χρήση κοινωνικών μέσων, τη διανομή φυλλαδίων και την οργάνωση προωθητικών εκδηλώσεων και σε άλλες γλώσσες Τουρκικά-Βουλγάρικα. Επίσης προτείνεται η έκδοση εκπτωτικών καρτών για φοιτητές και μαθητές.

• Διεξαγωγή εκδήλωσης graffiti
Για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στον τόπο μας και με προοπτική την βελτίωση της όψης των κτηρίων στην πόλη, μπορεί να διεξαχθεί μια τέτοια εκδήλωση, προσκαλώντας κάποιον καλλιτέχνη graffiti και με την ευκαιρία για παιδιά να εκφραστούν μπορούν να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες σε παραμελημένους χώρους

ΑΞΟΝΑΣ 4: Η Εκπαίδευση στον Δήμο μας

Η παιδεία χτίζεται από τις μικρές και τρυφερές ηλικίες και φτάνει έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Παιδικοί σταθμοί (ΚΠΑΔΟ): Δημιουργία τουλάχιστον ενός βρεφικού τμήματος σε έναν από τους τρεις παιδικούς σταθμούς στον ιστό της πόλεως, για την διευκόλυνση των νέων μητέρων. Ο οποίος θα λειτουργεί με επάρκεια προσωπικού όπως ακριβώς αυτό καθορίζεται από τους νόμους και τις εγκυκλίους.
Επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε ΟΛΟΙ οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου μας να πάρουν την οριστική άδεια λειτουργίας και να στελεχωθούν με προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες όπου υπάρχει ανάγκη.

• Για τα σχολεία μας αυτά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προβούμε στον αποχαρακτηρισμό των αύλειων χώρων των σχολείων μας από την ευθύνη των Διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων για συγκεκριμένες ώρες, ουσιαστικά μιλάμε για ώρες μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων (όπου υπάρχει ανάγκη) ώστε να μπορούν να βρουν στέγη μικρά παιδιά συνοδευόμενα πάντα από ενήλικα για την ασφαλέστερη και πιο αμέριμνη βόλτα και παιχνίδι τους. Πάντα όμως με κανόνες και προκαθορισμένα πλαίσια.

• Δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

• Επαρκή στελέχωση του κέντρου τεχνολογίας και επιστημών από άλλα δύο τουλάχιστον άτομα (με επιστημονική κατάρτιση) ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν 50 άτομα ταυτόχρονα και από βοηθητικό προσωπικό. Μόνο έτσι θα αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην περιοχή και στα όρια του Δήμου μας.

• Δημιουργία πλανητάριου με παράλληλη χρήση ως συνεδριακό κέντρο (σε εκτάσεις του Πανεπιστημίου)

Η πρόταση αυτή επανέρχεται ανελλιπώς στα προγράμματα των συνδυασμών από το 2006, χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα βήμα προόδου. Εμείς σκοπεύουμε να προβούμε στη δημιουργία πλανητάριου με παράλληλη χρήση ως συνεδριακό κέντρο, αξιοποιώντας πόρους απ’ ευθείας από την Ε.Ε. η οποία – όπως αναφέρθηκε νωρίτερα – δίνει έμφαση στην ψηφιακή αναβάθμιση και τις νέες τεχνολογίες.

Παράλληλα, η έλλειψη αντίστοιχου χώρου στις εγγύς Ελληνικές πόλεις, αλλά και σ’ αυτές των όμορων χωρών, δημιουργεί προσδοκίες για την έλξη σχολικών εκδρομών, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα του δήμου.

Και περνάμε τώρα στο φλέγον ζήτημα το οποίο έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Η ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι πολιτικές που δημιούργησαν τις δομές φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών (ΚΥΤ – ΠΡΟΚΕΚΑ), έπρεπε να λάβουν υπόψη την ανάγκη εξισορρόπησης των επιπτώσεών τους στην τοπική κοινότητα και την κοινωνική συνοχή. Ορισμένα από τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ακόμα και τώρα, περιλαμβάνουν κατά τη γνώμη μας τη δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και άλλων Πανεπιστημίων. Επιβάλλεται η διαπραγμάτευσή τους με τους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς. Η παντελής αδιαφορία των Δημοτικών Αρχών που δεν αντιστάθηκαν στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών, γίνεται χειρότερη όταν αντιλαμβανόμαστε ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν (και σίγουρα να επιτύχουν σε κάποια), μέτρα που θα λειτουργούσαν ως «αντίβαρο» των επιβαρυντικών για τον τόπο μας επιλογών του κράτους.

Για να διεκδικήσουμε νέα τμήματα πανεπιστημίων και άλλων σχολών στον τόπο μας, μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω βήματα:

Ανάλυση αναγκών: Ανάλυση των αναγκών της τοπικής κοινότητας και των νέων στον τομέα της εκπαίδευσης. Μπορούμε να διεξαγάγουμε έρευνα και να συνεργαστούμε με τους εκπαιδευτικούς, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές αρχές για να κατανοήσουμε τις ανάγκες που δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες σχολές (2 τμήματα ΔΠΘ).

Επικοινωνία με τα πανεπιστήμια και τις σχολές: Επικοινωνία με Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία και άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για να εκφράσουμε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας για τη δημιουργία νέων Τμημάτων. Συζήτηση των αναγκών και δυνατότητες συνεργασίας.

Συνεργασία μας με πολιτικούς αντιπροσώπους: Συνεργασία μας με τους πολιτικούς αντιπροσώπους του τόπου μας και όχι μόνο για να υποστηρίξουμε την πρόταση για νέα Τμήματα Εκπαίδευσης. Θα προωθήσουμε τα οφέλη για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την εκπαίδευση των νέων.

Παρουσίαση πρότασης: (Παρουσίαση μιας λεπτομερούς πρότασης για τη δημιουργία νέων Τμημάτων Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβάνοντας πληροφορίες για τις ανάγκες, την υποδομή, τις προοπτικές και τις δυνατότητες συνεργασίας.)

Είναι σημαντικό θα επιμείνουμε και θα συνεργαστούμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλίσουμε την επιτυχία των προσπαθειών μας. Επιπλέον, μπορεί θα υπάρχει άριστη συνεργασία με περιοχές με ίδια ή παρόμοια χαρακτηριστικά με τα περιοχής μας ώστε να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις.

Η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες σχολές, ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται και με τα ενδιαφέροντα και τις επιδιώξεις του φοιτητή. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να ανοίξει διάφορες ευκαιρίες στους αποφοίτους για καριέρα σε πολλούς τομείς, όπως η αειφορία, η περιβαλλοντική διαχείριση, η γεωργική τεχνολογία, η ερευνητική εργασία και η διδασκαλία Ορισμένες συνηθισμένες συνδυασμένες προγραμματικές επιλογές περιλαμβάνουν:

1. Σχολή Βιολογικών Επιστημών
2. Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών
3. Σχολή Οικονομικών ΕπιστημώνΣχολή Τεχνολογικών Επιστημών
4. Σχολή Ζωικής Παραγωγής
5. Σχολή Χημικής Μηχανικής
6. Σχολή Πολιτικών Επιστημών
7. Τμήμα Βιολογίας
8. Τμήμα Χημείας
9. Τμήμα Ζωοτεχνίας
10. Τμήμα Αγροδιατροφής και Διαιτολογίας
11. Τμήμα Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
12. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών
13. Τμήμα Κτηνιατρικής
14. Τμήμα Τουριστικών Σπουδών

ΑΞΟΝΑΣ 5: Στήριξη Αγροτικού Κόσμου – Διαδημοτικές Επαφές

• Φροντίδα αγροτικού οδικού δικτύου

Μηχανήματα: Μετέπειτα της παραλαβής – καταγραφής και αξιολόγησης των μηχανημάτων (Γκρείντερ, Jcb φορτωτές κ.ά..) από τον Δήμο, θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την περιοδική συντήρηση των μηχανημάτων αυτών ώστε να είναι έτοιμα και διαθέσιμα για τις ανάγκες που προκύπτουν. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόκειται να αξιοποιηθεί εκ νέου το αμαξοστάσιο της δημοτικής ενότητας Τριγώνου, με επιστροφή σ’ αυτήν, οχημάτων απαραίτητων για την άμεση και ταχεία κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Οι αποστάσεις στο δήμο μας είναι πολύ μεγάλες και για το λόγο αυτό, θεωρούμε πως το να ξεκινάει ένα όχημα από την Ορεστιάδα για να ανταποκριθεί σε μια ανάγκη που προέκυψε στα Πετρωτά, είναι παράλογο, χρονοβόρο και οικονομικά ασύμφορο.

Φροντίδα Μηχανημάτων: Σε Διοικητικό επίπεδο όσον αναφορά την υπεύθυνη φροντίδα των υπηρεσιακών οχημάτων, μετά το πέρας των εργασιών θα γίνεται τεχνικός έλεγχος από αρμόδιο πρόσωπο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Σε βάθος χρόνου θα χρησιμοποιηθούν τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι διαθέσιμα για την αγορά καινούργιων μηχανημάτων.

Αγροτικό οδικό δίκτυο: Η φροντίδα και την συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου, θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, καθώς η περιοχή στηρίζεται κυρίως στον αγροτικό πληθυσμό. Τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος (και σίγουρα κάθε φορά που προκύπτει έκτακτη ανάγκη), θα γίνεται καθαρισμός από κλαδιά και φυτά, όπως και πέρασμα με γκρέιντερ, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων λακκουβών, που καταπονούν τα μηχανήματα και δημιουργούν βλάβες. Στην κατεύθυνση αυτή η πολιτική πρότασή μας περιλαμβάνει ακόμα και την ενεργοποίηση του στρατού (μηχανικό), εφ’ όσων υπάρξει η βούληση από την ηγεσία του.

Καθαρισμός: Καθώς η φροντίδα αρδευτικών καναλιών είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, τα καναλάκια οι απορροές, και η αποψίλωση αρδευτικών αφορά τον Δήμο, προτείνουμε την συνεργασία μεταξύ του Δήμου – ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ και της Περιφέρειας ώστε να γίνει αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα ο καθαρισμός αυτών.

• Διαδημοτικές Επαφές

Θα επιδιώξουμε τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ Δήμων δια μέσω Συμβάσεων διαδημοτικής ή διαβαθμιδικής συνεργασίας. Σκοπός των διαδημοτικών επαφών είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής και της ανάδειξής τους. Όπως για παράδειγμα η προώθηση της λεβάντας, των σπαραγγιών, των σκόρδων και λοιπών προϊόντων.

• Μείωση του ΦΠΑ κι δημιουργία ζώνης ειδικών συνθηκών

Διαρκής πρόκειται να είναι, ο πολιτικός μας αγώνας για τη μείωση του Φ.Π.Α. και τη δημιουργία ζώνης ειδικών συνθηκών, όπως έχει ήδη συμβεί σε ορισμένες μειονεκτούσες περιοχές της Ευρώπης.

• Δημιουργία ξεχωριστής περιφερειακής ενότητας Βορείου Έβρου
Στη ¨Δημοτική Επαναφορά¨ αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα, αλλά και το δίκαιο του αιτήματος της δημιουργίας ξεχωριστής περιφερειακής ενότητας Βορείου Έβρου. Στην κατεύθυνση αυτή, δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε την πρωτοβουλία και μάλιστα θα αναλάβουμε ρόλο «μπροστάρη», πάντα σε αγαστή συνεργασία με την επιτροπή διεκδίκησης και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης.

ΑΞΟΝΑΣ 6: Ενίσχυση του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου με Ανθρώπινο Δυναμικό και Αξιοποίηση Προγραμμάτων Δ.ΥΠ.Α

• Δημιουργία Επιτροπής Διαχείρισης Χορηγιών – Δωρεών

Η αναζήτηση χορηγιών και δωρεών μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την υποστήριξη δημοτικών δράσεων. Η δημιουργία μιας επιτροπής διαχείρισης δωρεών και χορηγιών μπορεί να μας βοηθήσει να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις δωρεές και τις χορηγίες που λαμβάνουμε για τις δημοτικές δράσεις.

• Προγράμματα Δ.ΥΠ.Α.

1. Θα ξεκινήσουμε παραθέτοντας σας κάποια βαρετά στοιχεία για να μπορέσει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι πλέον πρέπει να προχωρήσουμε σε πράξεις. Με βάση την απογραφή του 2021, ο Δήμος μας έχει πληθυσμό 31.686 άτομα, σημειώνοντας πτώση κατά 6.009 άτομα σε σχέση με την απογραφή του 2011. Με βάση τα δεδομένα ο Δήμος μας αριθμεί 16.176 άνδρες και 15.510 γυναίκες. Ανάμεσα τους βρίσκονται άνθρωποι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι αλλά και άνεργοι όλων των ηλικιών , οι οποίοι για κάποιο λόγο έχουν μείνει άνεργοι σε ηλικίες πλησίον των συντάξεων και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση νέας εργασίας λόγο της ηλικίας τους.

2. Το Κράτος προσπαθώντας να βρει μια λύση στο πρόβλημα αυτό , όχι μόνο στο Δήμο μας αλλά και πανελλαδικά ,δημιούργησε θέσεις εργασίας για τις κοινωνικές αυτές ομάδες προωθώντας μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ) προγράμματα απασχόλησης είτε σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εστιάζοντας όμως εκ νέου στο δικό μας Δήμο ,η υπάρχουσα τοπική αρχή ΟΡΘΩΣ αξιοποίησε και συνεχίζει να αξιοποιεί ένα από τα προγράμματα που στοχεύει στην απασχόληση ανθρώπων πλησίον της σύνταξης ηλικίας 55 εως 67 ετών βάση της Δημόσιας Πρόσκλησης ( ΦΕΚ 5106/Β/29-09-2022) σε δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής μας. Ένα πρόγραμμα το οποίο εμείς ως παράταξη δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να το αξιοποιούμε για θέσεις που θα έχει πραγματικές ανάγκες ο Δήμος μας και όχι απλά για να τις χρησιμοποιήσουμε ίσως για άλλους σκοπούς.

3. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με τους νέους που αποφοιτούν από Δευτεροβάθμια η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας λόγο έλλειψης επαγγελματικής εμπειρίας η έλλειψη ειδικοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

4. Όσον αφορά τους νέους μας και όχι μόνο , ως αυριανή δημοτική αρχή θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε θέσεις απασχόλησης για το Δήμο μας είτε μέσω εποχικών συμβάσεων είτε αξιοποιώντας προγράμματα της ΔΥΠΑ όπως για παράδειγμα τα κοινωφελή προγράμματα. Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι όχι μόνο θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για όλες τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν στο μέλλον , ώστε να αξιοποιήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε δίνοντας ευκαιρία στην εργασία σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε.

5. Ας μην ξεχνάμε όμως και τα εργασιακά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι συνάνθρωποί μας που ενώ παλεύουν με κάποια αναπηρία η δυσκολία να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας και του Δήμου μας και να προσφέρουν όπως μπορούν.

6. Κατά καιρούς τρέχουν προγράμματα από την ΔΥΠΑ που μπορούν να προωθήσουν την απασχόληση ατόμων που ανήκουν σε Ε.Κ.Ο όπως το πρόγραμμα ΝΘΕ (νέες θέσεις εργασίας) ΑΜΕΑ και το πρόγραμμα ΝΘΕ 3.000 ατόμων που ανήκουν στις Ειδικές Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες βάση και πάλι της Δημόσιας Πρόσκλησης (ΦΕΚ 5106/Β/29-09-2022). Μέσω αυτών των προγραμμάτων λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά να ενταχθούν ενεργά στην τοπική κοινωνία μας τοποθετώντας τους σε Δημοτικές Επιχειρήσεις , και παρέχοντας εμπεριστατωμένη πληροφόρηση στους τοπικούς εργοδότες ώστε και εκείνοι ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου να απασχολούν με τη σειρά τους αυτά τα άτομα διότι μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι τα άτομα με δυσκολία ένταξης στην αγορά δεν βοηθούνται όσο θα έπρεπε.

7. Να τονίσω επίσης το προσωπικό θα πρέπει να φέρει και την ανάλογη ενημέρωση και τη ανάλογη εκπαίδευση του εργασιακού του τομέα , και ειδικά το προσωπικό εξωτερικών εργασιών θα πρέπει οπωσδήποτε να φέρει και τα ανάλογα μέσα προστασίας αναλόγως την ειδικότητα και την θέση του.

8. Η έγκαιρη και η έγκυρη πληροφόρηση θα γίνουν το (όπλο) μας ώστε ο Δήμος μας να κερδίσει πολύτιμο εργατικό δυναμικό δίχως διακρίσεις και ηλικιακά όρια αλλά και όλοι εσείς έναν σημαντικό λόγο για να μείνετε στην περιοχή και να προσφέρετε στον τόπο μας.